неділю, 25 квітня 2021 р.

 Письмова згадка про с.Озденіж датується 1452 роком. Назва села, як пам’ять про страшну січ. «Ось де ніж» - розповідають люди з покоління у покоління.

В 1806 році було збудовано в селі дерев'яну церкву, а у 1792 році залито фундамент великої камінної церкви. Тільки у 1885 році священник Адам Нарушевич зумів добудувати цей великий своєрідний храм, який має форму круга, це витвір зодчества - рідкісний на Волині. Окрасою церкви, яка була освячена в 1885 році на честь ікони Казанської Божої Матері, є двоярусний іконостас, що має неабияку художню цінність. Його оригінальне оз­доблення свідчить, що це твір XVII ст. Церква с.Озденіж - оригінальна споруда.

За легендою, цей храм мав бути спорудженим в далекому російському містечку, але будівничі відзвезли споруду на Волинь. Цінний іконостас везли волами з Санк-Петербурга. Ще одна легенда розповідає про підземний хід, який сполучає церкви Буків, Іванчиці, Озденіж із Шепелівською церквою і веде аж до замку Любарта в Луцьку.
Храм Казанської Божої Матері - пам'ятка архітектури державного значення.

Про це була краєзнавча подорож в давнину "На пам'ять полишили предки на горбочку нам церкву горду і не просту", присвячена Міжнародному дню пам'яток історії культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар